ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΛΙΑΣ

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Λάδι Ελιάς και Ελιές

Παρότι δεν μπορεί να θεωρηθείβασικό συστατικό κανενός από τα παραδοσιακά πιάτα,το λάδι αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας. Η χρήση του, σε μικρές πάντα ποσότητες, διαμορφώνει καθοριστικά τη γεύση κάθε πιάτου, κάθε σαλάτας και σχεδόν κάθε γλυκίσματος. Και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη πλέον η συνεισφορά του ωμού ελαιολάδου στην υγιεινή διατροφή. Γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων (2.700 – 2.300 π.χ.) στην ανατολική Μεσόγειο, η ελιά πρωταγωνίστησε όχι μόνο στη διατροφή αλλά σε ολόκληρη τη ζωή της ευρύτερης περιοχής. Το λάδι που είναι περίεργο πως οι ευρηματικοί προγονοί μας σκέφτηκαν να εξάγουν από τις ελιές με σύνθλιψη και έκθλιψη τους φώτιζε τη νύχτα, χρησίμευε ως βάση για αρώματα και θεραπευτικά έλαια και φυσικά έδινε τη γεύση και την απαραίτητη αμυδρή λιπαρότητα σε φαγητά και ωμές σαλάτες. Η πλούσια γεύση και το διακριτικό άρωμα του λαδιού, που μάθαμε από την παιδική μας ηλικία, έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τα γευστικά μας γούστα. Και η ελιά, αυτός ο μικρός θεόπικρος καρπός ,που μετά από επίπονη και χρονοβόρα επεξεργασία μετατρέπεται σε εύσαρκο πεντανόστιμο μεζέ, με ευρύτατη ποικιλία γεύσεων, ανάλογα με το αλάτι, το ξίδι και τα μυρωδικά που θα του προστεθούν, τι άλλο είναι από μια μεταφορά για την ίδια τη ζωή σε αυτά τα σκληρά χρώματα;

Ελληνικά