ΚΡΑΣΙΑ

 

Η Ένωση Πάρου έχει στη δύναμή της 11 Συνεταιρισμούς, στους οποίους είναι γραμμένοι 1.300 αγρότες, εκπρόσωποι ισάριθμων αγροτικών οικογενειών – εκμεταλλεύσεων.
Ιδρύθηκε το 1929, ουσιαστικά όμως ξεκινά τη δράση της το 1956 με το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο της. Από τότε και μέχρι σήμερα, η ύπαρξη και η δράση της είναι στενά συνδεδεμένες με την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού.
Σταθμοί σ' αυτή την νεότερη ιστορία είναι η ίδρυση το 1956 του πρώτου οινοποιείου της ΕΑΣ Πάρου, η αναγνώριση το 1981 της Πάρου σαν ζώνη παραγωγής κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας και η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου της Ένωσης το 1987.
Το 1996 αρχίζει το πρόγραμμα για την ανασύσταση της παριανής αμπελουργίας, που ξεκίνησε η Ένωση σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, με στόχο την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του παριανού αμπελώνα και την παραγωγή ακόμη μεγαλύτερης ποιότητας και υψηλότερης βιολογικής αξίας αμπελοοινικών προϊόντων.

Το οινοποιείο της Ένωσης, είναι δυναμικότητας 3.500 τόννων και συγκεντρώνει κάθε χρόνο το 80% περίπου της παραγωγής σταφυλιών του νησιού, παράγοντας τα δύο Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας κρασιά “Πάρος”, τα δύο τοπικά “Αιγαιοπελαγίτικος”, τα δύο επιτραπέζια “Εκατονταπυλιανή", και τα τρία, επίσης επιτραπέζια “Νησιώτισσα”.

Ελληνικά